De toonaangevende projecten van de Brusselse delegatie op de MIPIM 2019 in Cannes

De toonaangevende projecten van de Brusselse delegatie op de MIPIM 2019 in Cannes

6 Mar 19

Relations presse immobilier
Contact médias : Carol Galivel - 01 41 05 02 02

Tijdens de komende editie van MIPIM in Cannes (Frankrijk) van 12 tot 15 maart, zal het Brussels Hoofdstedelijk Gewest uitpakken met de belangrijkste verwezenlijkingen en projecten op het gebied van stedelijke ontwikkeling, ondersteuningsmechanismen van investeringen in duurzaam bouwen en een reeks initiatieven inzake tijdelijke stadsplanning. Deze thema's zullen worden behandeld door verschillende regionale instellingen en verschillende experts uit de privésector tijdens een programma dat wordt voorgesteld door de minister-president van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Rudi VERVOORT, en de staatssecretaris voor Buitenlandse Handel van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Cécile JODOGNE.

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, dat al heel lang actief is op MIPIM, is er sinds 2015 aanwezig binnen een “Belgium” paviljoen  (www.surrealestate.be) die gecofinancierd wordt met Vlaanderen en Wallonië, een strategie die de zichtbaarheid van de drie Belgische gewesten verhoogt. Rudi VERVOORT: “Als Belgische en Europese hoofdstad, als internationale metropool, moet Brussel inderdaad aanwezig zijn op deze essentiële  professionele bijeenkomst van de vastgoedsector. Om zijn status te verdedigen, om te luisteren naar de ontwikkelingen in de private sector en in andere grote steden, om zijn ambities te tonen, om zijn talent te promoten, om zijn innovatieve projecten onder de aandacht te brengen. Brussel wil het goede voorbeeld geven op het vlak van rationeel gebruik van de beschikbare ruimte en innovatie op gebied van stedelijke lifestyles. Bijvoorbeeld door het ontwikkelen van tijdelijk gebruik van gebouwen of gronden die dienen als laboratoria voor nieuwe manieren om de stad te verbeelden.”

Woensdag 13 maart

11.00 u. - Brussel: een stad van duurzame en rendabele investeringen

hub.brussels organiseert een conferentie onder de titel ‘Brussel: een stad van duurzame en rendabele investeringen’ die door Cécile JODOGNE zal worden geopend. Als groene stad en wereldleider in duurzaam bouwen biedt Brussel tal van aantrekkelijke investeringsmechanismen. Een panel van experts uit de privésector vertegenwoordigt er de economische (Aurore de Montjoye, Deputy Head of Real Estate Finance Belgium, Real Estate Finance BNP Paribas), fiscale (Thierry Afschrift, Senior Partner Afschrift Law Firm) en architecturale (Xavier Callens, CDO B2Ai) dimensies van duurzaam vastgoed in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Er komen ook enkele voorbeelden van succesverhalen aan bod (Kris Verhellen, CEO Extensa).

Meer informatie:

https://www.surrealestate.be/brussels-sustainable-and-profitable-investments/ 

Donderdag 14 maart

 

8.45 u. - Het Gewest in beweging: verwezenlijkingen en projecten in Brussel

Tijdens het traditionele ‘Breakfast in Brussels’, dat enkele honderden vastgoedprofessionals uit de publieke en private sector verenigt, zal Rudi VERVOORT de belangrijkste verwezenlijkingen van het Gewest sinds 2014 voorstellen, alsook de grootste opportuniteiten voor de private sector die in 2019 in de kijker zullen komen. Meer bepaald gaat het dan over de start van de ambitieuze  bouwwerkzaamheden van het museum voor moderne en hedendaagse kunst Kanal - Centre Pompidou en, samen met Jean-Paul Philippot, de directeur van RTBF (Radio Télévision Belge Francophone), over de concrete ontwikkeling van het creatieve district mediapark.brussels, waarvan de doelstellingen werden voorgesteld op MIPIM 2018.

Meer informatie:

https://www.surrealestate.be/breakfast-in-brussels/

 

9.45 u. - Een flexibel Gewest: tijdelijk gebruik in stadsplanning in Brussel

Naar aanleiding van ‘Breakfast in Brussels’ zullen verschillende gewestelijke openbare instellingen en een private vastgoedoperator aangeven dat het Brussels Hoofdstedelijk Gewest goed mee is met de huidige trend van tijdelijk gebruik in stedenbouw, aan de hand van enkele belangrijke verwezenlijkingen.

  • See U, het tijdelijk gebruik die in het voorjaar van start zal gaan op zo'n 25.000 m2 van de 48.000m2 van een voormalige kazerne, die in het kader van het project brussels wordt heringedeeld in een gemengde wijk (huisvesting, academische activiteiten, voorzieningen...). Dit initiatief wordt voorgesteld door Gilles DELFORGE, directeur van de Maatschappij voor Stedelijke Inrichting (sau-msi.brussels).
  • De gedelegeerd bestuurder van citydev.brussels, Benjamin Cadranel, zal de oneindige mogelijkheden van tijdelijk gebruik bespreken die kunnen worden overwogen voor gebouwen en terreinen in ontwikkeling. Een dergelijke optie is resoluut gunstig voor de sociaaleconomische en culturele ontwikkeling van Brussel, maar kan in de praktijk vol verrassingen zitten...
  • Isabelle GRIPPA, directeur van hub.brussels, zal zich richten op de commerciële vastgoedsector, want na drie jaar onderzoek en ontwikkeling bereidt haar organisatie zich voor op een hogere versnelling: de ontwikkeling van een echt commercieel incubatienetwerk dat, naast het eenvoudige pop-upstorefenomeen, tijdelijke bewoning combineert met de ondersteuning van een economische dynamiek, fundamenteel stedelijk en lokaal.
  • Cédric MALI, Chief Commercial Officer van Befimmo, sluit het rondetafelgesprek af met een woordje over Lab North, een Brussels voorbeeld van tijdelijk gebruik onder leiding van de privésector (Up4North association).

 

Tijdens deze sessie zal de visie van het Gewest omtrent deze thematiek worden vertegenwoordigd door:

  • Tom SANDERS, directeur van de afdeling Territoriale Strategie van perspective.brussels, die het groeiende belang van tijdelijk gebruik als onderdeel van de territoriale strategie zal bespreken en de Brusselse praktische gids zal voorstellen waarin de voorwaarden worden benadrukt waarmee dit hulpmiddel een meerwaarde kan zijn voor de stad, haar burgers en haar gebruikers.
  • Bety WAKNINE, directeur van urban.brussels, zal uitleggen dat “één van de belangrijkste punten voor de voorbereiding van de nieuwe decreten tot uitvoering van het Brussels Wetboek van Ruimtelijke Ordening (BWRO) het optimaal benutten is van bestaande gebouwen in Brussel in een duurzaam perspectief: een combinatie van architectuur en circulaire economie.” Ze zal benadrukken “hoe en waarom het absoluut noodzakelijk is om onroerende goederen in afwachting van een definitieve stedenbouwkundige vergunning een kwaliteitsvol leven en een tijdelijke bezetting aan te bieden.”
  • Kristiaan BORRET, Bouwmeester van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, die de essentiële criteria voor een kwalitatieve overgangsstad zal bespreken.

 

Deze voormiddag wordt afgerond door Cécile JODOGNE.

Meer informatie:

https://www.surrealestate.be/brussels-conference-2019/

 

site map Imprint Top of page